Fala powodziowa niesie za sobą zanieczyszczenia bakteryjne i chemiczne – groźne dla zdrowia i życia człowieka. Po ustąpieniu powodzi, woda w studniach i zbiornikach wodnych – NIE NADAJE się do spożycia. W celu uzyskania wody bezpiecznej dla zdrowia, należy bezwzględnie wszystkie studnie doprowadzić do odpowiedniego stanu technicznego oraz oczyścić je i wydezynfekować.
OCZYSZCZANIE I ODKAŻANIE STUDNI KOPANEJ
Czyszczenie
- Wybrać wodę ze studni
- Oczyścić jej dno ze szlamu i wszelkich nieczystości,
- Oczyścić cembrowinę oraz zabetonować ubytki i szpary.
- Wybrać kilkudziesięciocentymetrową warstwę piasku i wypełnić je warstwą przemytego żwiru lub gruboziarnistego piasku, grubości ok. 10 cm.
Odkażanie po czyszczeniu
- Wyszorować cembrowinę roztworem odkażającym ( do wiadra z woda dodać dwie płaskie łyżeczki od herbaty, któregoś z wymienionych poniżej środków dezynfekcyjnych)
Dezynfekcja wody
- Przed przystąpieniem do dezynfekcji – należy zmierzyć za pomocą tyczki lub ciężarka na sznurku głębokość wody w studni.
- Na każdy metr głębokości wody odmierza się ilość odpowiedniego środka wg. zasad podanych w poniższej tabelce:
Średnica studni
[cm} |
Potrzebna ilość wapna chlorowanego na każdy metr głębokości wody | Ilość monochloraminy na każdy metr głębokości wody | Ilość podchlorynu sodu na każdy metr głębokości wody |
80 | 150g – 1 szklanka | 165g | 300g – 1 szklanka |
90 | 200g – 1 szklanka i ćwierć | 220g | 400g – 1 szklanka i ćwierć |
100 | 250g – półtorej szklanki | 270g | 500g – półtorej szklanki |
120 | 350g – 2 szklanki i ćwierć | 380g | 700g – 2 szklanki i ćwierć |
Aby prawidłowo przeprowadzić dezynfekcję, należy:
- Po ponownym napełnieniu studni wodą, rozmieszać w wiadrze z niewielką ilością wody – odmierzoną wg. tabeli ilość środka dezynfekcyjnego, dopełnić wiadro wodą, zamieszać po czym całą zawartość wlać do studni.
- Wodę w studni zamieszać tyczką lub poprzez: nabieranie wiadrem czerpalnym wody i wlewanie jej z powrotem.
- Po 24 godzinach wybierać wodę, aż. do zaniku zapachu chloru.
UWAGA: Środki dezynfekcyjne, należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu w naczyniu drewnianym lub szklanym